ΕΣΠΑ
 

Αποτυπώσεις Μνημείων

Η ΦΩΤΟΠΟ Α.Ε. έχει μεγάλη εμπειρία σε μελέτες αποτύπωσης μνημείων και συνόλων. Η εταιρεία διακρίνεται για την χρήση νέων μεθόδων για την επίτευξη των ζητουμένων για την κάθε μελέτη, από τότε που άρχισε να υπάρχει ως γραφείο μελετών του Ε.Σταμπουλόγλου μέχρι σήμερα.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποείται ποικίλει ανάλογα των αναγκών της κάθε μελέτης, όπως είναι η χρήση μπαλονιών για αεροφωτογράφιση, ελικοπτέρων, ειδικά για αυτόν τον σκοπό κατασκευασμένων ανελκυστήρων φωτομηχανών κ.α.

 

Στα γραφεία της ΦΩΤΟΠΟ Α.Ε. υπάρχει ένα ξύλινο αντίγραφο τμήματος της μετώπης του Παρθενώνα, που έχει προκύψει από τη μεταφορά της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης του σε μηχανή CNC.

 

Από το 2007 στον εξοπλισμό της εταιρείας έχει προστεθεί τριδιάστατος σαρωτής LASER (3d laser scanner) της Trimble GS200 ο οποίος και χρησιμοποιείται είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με κλασικές μεθόδους για την αποτύπωση μνημείων συνόλων ή και αυτόνομων αγαλμάτων.

Υπηρεσίες

Η εμπειρία και ο σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός της ΦΩΤΟΠΟ ΑΕ διασφαλίζουν την σωστή εκτέλεση της μελέτης της οποίας το αποτέλεσμα μπορεί να είναι όψεις, αξονομετρικά και προοπτικά διαγράμματα τρισδιάστατων αντικειμένων, ορθοφωτογραφίες, νέφη σημείων, τριδιάστατα καθώς και ψηφιακά αρχεία VRML, ή ακόμα και ολόκληρα αντίγραφα του αντικειμένου.

 

Πρόσφατα με την χρήση του τριδιάστατου σαρωτή, επιτεύχθηκε η παρακολούθηση και καθοδήγηση της παραγωγής ενός ακριβούς αντιγράφου σε χαλκό στο χυτήριο ενός αγάλματος 2:1 του γλύπτη Γιάννη Παππά από το αρχικό γύψινο που βρίσκεται στο ατελιέ του γλύπτη.

Έργα

Οι μελέτες αποτύπωσης μνημείων και συνόλων απαιτούν το συνδυασμό κατάλληλων φωτογραμμετρικών και κλασικών μεθόδων τοπογραφικής αποτύπωσης υψηλής ακριβείας η επίτευξη του οποίου απαιτεί γνώση του αντικειμένου σε βάθος.

 

Οι εργασίες που έχουν κατά καιρούς εκτελεστεί αφορούν την αποτύπωση μνημείων όπως: